ЕВОЛЮЦІЯ БАЗОВИХ КОНЦЕПЦІЙ ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ - Ievdokymov, V. V.; Valinkevich, N. V.; Zavalii, T. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Представлено історичні аспекти розвитку концепції вартісно-орієнтованого управління. За допомогою онлайн-сервісу «Google Books Ngram Viewer» визначено, що першим роком згадки словосполучення «Value Based Management» слід вважати 1975 рік, натомість словосполучення «Value-Based Management» з 1984-го. Основні етапи розвитку концепції вартісно-орієнтованого управління визначені в такій послідовності: створення моделі «Shareholder Value Added» (SVA); створення моделей «Economic Value Added» (EVA), «Market Value Added» (MVA), «Cash Flow Returnon Investment» (CFROI), «Cash Value Added» (CVA); адаптація консалтингових продуктів основних учасників ринку стратегічного консультування до нових ідей і посилення конкурентної боротьби за право управляти інвестиційною вартістю капіталу; поширення підходів вартісно-орієнтованого управління на діяльність фінансових аналітиків та їхню практику. Основний наголос зроблено на тому, що головну роль у виникненні концепції вартісно-орієнтованого управління відіграли провідні у світі консалтингові компанії, у практиці яких консалтинг у сфері управління вартістю компаній — один з основних напрямів діяльності. Виокремлено два основні підходи в еволюції досліджуваної концепції. Першим у ході становлення вартісно-орієнтованого управління слід вважати підхід, що дістав назву управління акціонерною вартістю» (Shareholder Value Management). Основним аргументом противників цього підходу стало твердження, що абсолютна концентрація на зростанні акціонерної вартості не вирішує таких нагальних питань, як проблеми зайнятості, навколишнього середовища, етики в бізнесі. Той факт, що вартість компанії формується не тільки завдяки акціонерам і їхнього капіталу, а й завдяки іншим стейкхолдерам сприяв появі другого підходу — управління стейкхолдерською вартістю (Stakeholder-BasedManagement), що має за мету гармонізувати інтереси різних груп стейкхолдерів.