КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ - Kovalchuk, V. G.; Daudova, G. V.; Kurnosov, О. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Присвячено аналізові стану реформування фінансової системи України в частині ефективного функціонування місцевої влади. Установлено, що, незважаючи на законодавче закріплення відповідних повноважень, невирішеними залишаються питання фінансової децентралізації. Потребує подальшого розвитку методологія вирівнювання податкоспроможності територій в умовах трансформації державних ресурсів. Визначено, що для удосконалення фінансового забезпечення видаткових повноважень, які передані місцевому самоврядуванню, слід переглянути нормативи відрахувань до місцевих бюджетів. Доцільним є перегляд методики розрахунку і використання коштів освітньої та медичної субвенцій. Установлено, що розподіл обсягу цих субвенцій між місцевими бюджетами повинен ураховувати чисельність населення внаслідок змін в адміністративно-територіальному устрої окремих територій за рішенням Верховної Ради України, а також кількість внутрішньо переміщених осіб із територій, на яких тимчасово не здійснюються повноваження органів державної влади. Доведено, що розширенню можливостей органів місцевого самоврядування сприятиме запровадження нового механізму розрахунку горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів, згідно з яким реверсна дотація визначалася за групами бюджетів: окремо за бюджетами міст обласного значення, окремо за зведеними бюджетами районів та окремо за бюджетами об’єднаних територіальних громад. Запропоновано створити оптимальний перелік повноважень місцевого самоврядування, упорядкувати обсяги видатків на виконання повноважень, які передаються на місцевий рівень. Це сприятиме забезпеченню стабільності міжбюджетних відносин, удосконаленню системи оподаткування, позитивно вплине на фінансову спроможність місцевого самоврядування і надасть можливість зміцнити їхню ресурсну базу.