АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ПОЛОЖЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО» У КОНТЕКСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ РЕФОРМИ - Teremetskyi, V. I.; Karmaza, O. O.; Zadychaylo, D. D.; Telestakova, A. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено основні положення Закону України «Про державно-приватне партнерство», які сприяють становленню та розвитку в Україні відносин у сфері державно-приватного партнерства, соціально-економічних відносин, залученню інвестицій в економіку тощо. Зосереджено увагу на нормах цього Закону, які є дискусійними. Запропоновано нові норми до цього Закону, а також шляхи удосконалення в Україні відносин у сфері державно-приватного партнерства. Як емпіричні дані використано матеріали реалізації проектів та укладення договорів державно-приватного партнерства, оприлюднені на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі в Україні. Акцентовано увагу, що для розвитку економічних відносин і врегулювання відносин у сфері державно-приватного партнерства в Україні було ухвалено Закон України «Про державно-приватне партнерство». Результати дослідження основних положень Закону дали підстави вважати, що державні та приватні партнери поєднують повноваження з реалізації соціально важливих проектів у різних сферах економічної діяльності на всій території країни (на національному рівні) або на деяких територіях України (регіональні або місцевий рівень). Упровадження проектів державно-приватного партнерства відповідає вимогам суспільства, суспільство отримує кращі продукти та послуги, прискорює будівництво і модернізацію інфраструктурних об’єктів, залучення інвестицій в економіку тощо. Зроблено висновок про те, що розвиток державно-приватного партнерства в Україні потребує вдосконалення положень Закону. Вони повинні бути гнучкими і дозволяти співробітництво у різних форматах «державно-приватний партнер». Корисним доповненням до чинної системи координації та контролю буде створення спеціального органу на зразок того, що функціонує в деяких інших країнах, — Private Finance Initiative.