НАПРЯМИ ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - Bechko, P. K.; Barabash, L. V.; Bondarenko, N. V.; Vlasiuk, S. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Оподаткування доходів фізичних осіб є одним з найбільших секторів податкової системи. Механізм його оподаткування поширюється на усіх громадян держави, а тому цей податок є дієвим елементом реалізації державної соціальної політики. Однак в Україні на сучасному етапі ця функція податку на доходи фізичних осіб не реалізовується. Саме тому метою статті стало дослідження чинного в Україні механізму оподаткування доходів фізичних і пошук напрямів його вдосконалення з метою посилення соціальної спрямованості цього сектору оподаткування. Податок на доходи фізичних осіб в Україні відіграє важливу роль у наповненні бюджетів різних рівнів. Однак детальне дослідження механізму його функціонування виявило низку проблем, що провокують значне соціальне розшарування населення, знижують рівень плато- і податкоспроможності громадян і сприяють формуванню високого рівня тіньових доходів. Так, у 2010—2016 рр. рівень останні зріс на 22 відсотки. Попри, здавалося б, широку базу оподаткування і лояльну ставку податку на доходи фізичних осіб, в Україні відзначається низький рівень частки податків на заробітну плату у валовому внутрішньому продукті держави, що свідчить про значні обсяги ухилення від оподаткування в цій сфері. Зокрема, 2016 року в Україні він становив 5,8 %, у той час як у країнах Європи — у середньому 18,6 %. Виявлені недоліки сприяли формуванню пропозицій з поліпшення механізму оподаткування доходів фізичних осіб. Так, першим кроком названо приведення показника неоподатковуваного мінімуму до рівня прожиткового мінімуму. Для посилення соціальної функції цього сектору оподаткування слід ввести прогресивну систему ставок податку, виходячи з обсягів отримуваних доходів. Наступним стане врахування коефіцієнта сімейного оподаткування при визначенні бази оподаткування. На підставі вдосконалення окреслених елементів запропоновано механізм поетапного реалізації концепції сімейного оподаткування, що має змінити чинну систему оподаткування доходів фізичних осіб. Запропоновані вдосконалення сприятимуть оптимізації рівня соціального спрямування оподаткування доходів фізичних осіб, підвищенню рівня життя громадян, зниженню рівня тіньового сектору і зростанню доходів бюджетів різних рівнів.