ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ РІВНЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ - Vasurenko, L. V.; Kuksa, I. N. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Окреслено основні вектори щодо розуміння сутності диференціації оплати праці як соціальної детермінанти в механізмі організації оплати праці. Визначено і охарактеризовано основні соціально-економічно-нормативні чинники впливу на процес індивідуалізації заробітної плати. Запропоновано систематизацію чинників, які охоплюють базові вектори визначення сутності індивідуалізації оплати праці: соціальний вектор (ринок праці як регулятор основних тенденцій зайнятості працездатного населення, державне регулювання у сфері соціальних гарантій, відповідність оплати праці залежно від ступеня володіння професійними компетентностями), економічний вектор (підвищення рівня ефективності господарської діяльності як резервів для фінансового забезпечення індивідуалізації оплати праці, підвищення рівня ефективності праці суб’єктів трудових відносин), нормативний вектор (посилення соціального і правового захисту громадян України, які працюють за кордоном, забезпечення нормативно-правовими засадами рівних умов оплати праці в різних секторах економіки). На основі цього запропоновано модель пошуку резервів фінансового забезпечення цього процесу задля прискорення соціального й економічного розвитку національного господарства в цілому, яка обґрунтовується за допомогою інструментів кореляційно-регресійного аналізу. Інтерпретація результатів проведеного дослідження надала можливість охарактеризувати основні напрями, які дозволяють визначити чинники впливу на формування фінансового забезпечення індивідуалізації рівня оплати у праці, це збільшення фонду робочого часу і зменшення кількості працівників, яким нарахована зарплата в межах мінімальної зарплати.