ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ ФІНАНСОВИХ ФАХІВЦІВ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТНІХ СИСТЕМ - Voznyuk, M. A.; Huzar U. E., U. E.; Lutsyk, M. V.; Voznyuk-Bohiv, I. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Подано традиційну і сучасну системи класифікації методів навчання та визначено їхні основні ознаки і складові. Виокремлено інноваційну систему класифікації методів навчання як найбільш інтегровану і ефективну в навчальному процесі та яка сприяє розвиткові професійної компетентності майбутніх фахівців. Виявлено, що впровадження інновацій неможливе без педагога-дослідника, педагога-новатора, який володіє системним мисленням, розвиненою здатністю до творчості, сформованою й усвідомленою готовністю до інновацій, а педагогів-новаторів такого типу називають педагогами інноваційного спрямування. Зосереджено увагу на ефективній мотивації фінансових фахівців до навчання, яка знімає напругу в навчальному процесі, створює двосторонній контакт «викладач — студент», допомагає практично засвоїти набуті теоретичні знання, підвищує самооцінку особистості. Здійснено короткий аналіз досвіду в напрямі використання інноваційних методів навчання фінансових фахівців у розвинених країнах світу. Визначено категорію «змішане навчання» у вузькому та широкому сенсах та розглянуто такі найбільш популярні моделі змішаного навчання, як «ротація аудиторії», «гнучка» модель, «самоосвіта» і «віртуально збагачена» модель. Охарактеризовано стан розвитку дистанційної освіти в Україні, який на нинішній день не відповідає вимогам суспільства, що прагне інтегруватись у європейську спільноту. Виявлено основні перешкоди на шляху розвитку дистанційної освіти, які насамперед, пов’язані із фінансуванням упровадження дистанційних технологій навчання, спільною співпрацею вишів і державних органів влади.