ЗВЕДЕНИЙ БЮДЖЕТ ЯК ІНСТРУМЕНТ СУСПІЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Markuts, Y. I.; Adamenko, I. P.; Husarevych, N. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Визначено, що бюджет є вагомим інструментом впливу на соціально-економічні процеси та виконує відтворювальну, регулятивну, стимулювальну, соціальну функції, які визначають його економічну сутність і призначення. Формування бюджету здійснюється з огляду на економічний потенціал країни, нагальність і масштабність завдань, що постають перед нею, ролі держави в економіці та інші фактори. Механізм формування обсягу та структури доходів і видатків бюджету є важливою складовою бюджетного регулювання для забезпечення всебічного розвитку суспільства. Проведено аналіз та оцінку Зведеного бюджету України за 2008—2017 роки, визначено частку дохідної і видаткової частин у структурі валового внутрішнього продукту і Зведеного бюджету України. Досліджено вплив процесів формування дохідної частини бюджету на соціально-економічний розвиток країни. Зазначено, що дохідна частина бюджету є фінансово-економічною основою для здійснення відповідних повноважень учасниками бюджетного процесу та виконання покладених функцій і завдань на органи державного управління. Видатки бюджету є дієвим інструментом фінансового регулювання, що має значний вплив на структурні перетворення в галузях економіки та соціальної сфери. Важливим є забезпечення оптимального розподілу обмеженого обсягу бюджетних коштів за напрямами соціально-економічного розвитку, забезпечення відповідності структури видатків бюджету визначеним стратегічним цілям країни. Доведено, що задля досягнення ефективного розподілу бюджетних ресурсів в умовах їхньої обмеженості, підвищення якості надання державних послуг, а також доступності бюджету для суспільства важливим є використання програмно-цільового методу формування бюджету. Визначено, що на цьому етапі розвитку першочерговим завданням стає визначення пріоритетів при розподілі бюджетних видатків і забезпечення підвищення рівня їх ефективного використання. Потребує подальшого вдосконалення механізм оцінки ефективності видатків бюджету за участі центральних органів державного управління, які формують фінансову політику країни.