Латвійські банки в умовах фінансової кризи - Ролдугин, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
У статті автор аналізує діяльність латвійських банків з метою пошуку шляхів виходу їх з кризової ситуації. Бурхливий розвиток кредитування в середині 2000- их років призвів до негативних тенденцій на банківському ринку. Багато банків захопилися попитом на банківський кредит . Вони надавали кредити за плаваючими ставками , які згодом різко зросли. Це підірвало платоспроможність позичальників , що позначилося на ліквідності самих банків. Цьому сприяла не тільки зайва лібералізація кредитування підприємств і населення , а й зниження якості пруденційного нагляду над банками з боку банківських розпорядчих органів. Крім комісії ринку фінансів і капіталу , успішний розвиток банківської системи багато в чому залежить від діяльності центрального банку та уряду. Успішний розвиток економіки Латвії багато в чому залежить від стабільності комерційних банків , які накопичили на своїх рахунках грошові ресурси . Тому вихід з фінансової кризи безпосередньо залежить від того , наскільки успішно комерційні банки зможуть подолати фінансові труднощі і відновити кредитування підприємств.