УМОВИ ТА ФАКТОРИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ВИРІШАЛЬНОГО ЧИННИКА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ: ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - Pashko, P. V.; Pashko, D. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розглянуто інвестиційну безпеку як вирішальний чинник соціально-економічного розвитку країни, особливо в умовах активного відкриття нею власного економічного простору, що характерно, зокрема, Україні. Обґрунтовано, що інвестиційна безпека — не лише обсяг інвестицій для потреб національної економіки, а і їхня спроможність шляхом відповідної якості та структури інвестування забезпечити економічний розвиток. Крізь призму родових понять «національна безпека», «економічна безпека» та «фінансова безпека» з’ясовано сутнісно-теоретичні основи поняття інвестиційної безпеки. Доведено, що створення системи цілісного управління інвестиційною безпекою вимагає інтегрування в єдине ціле таких складових, як інвестиційна політика, інвестиційна стратегія і організація інвестиційного процесу, механізм інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання за умови їх синхронізації із загальнодержавною політикою, що під впливом турбулентності внутрішнього і зовнішнього середовищ також потребує коригувань. Виявлено тісний зв’язок інвестиційної безпеки з інтелектуальною та інформаційною безпекою, що в сучасних умовах постає в низці стратегічних умов її забезпечення. Особливу увагу приділено розвиткові інноваційних фінансових інструментів, зокрема, різних форм електронних грошей, що здатні створювати перешкоди формуванню реальної вартості та збільшенню інвестиційного потенціалу. Узагальнено підходи і можливості вибору адміністративних або ринкових методів регулювання факторів, що визначають інвестиційну безпеку. Визначені принципові положеннях, на яких повинно ґрунтуватися повноцінне виконання інвестиційною безпекою своєї ролі в забезпеченні соціально-економічного розвитку.