СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Blikhar, M. M.; Savchenko, L. А.; Komarnytska, I. I.; Vinichuk, M. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Процеси глобалізації та інтеграції економіки України до світового економічного простору провокують виникнення в країні цілої низки кризових явищ та дестабілізуючих факторів, які негативно впливають на соціально-економічний розвиток країни. Серед них виділяють іллегальну економічну діяльність суб’єктів господарювання й тінізацію економіки. Водночас, світове господарство характеризується подвійною структурою, яка проявляється у легальному та нелегальному секторах. У статті визначено основні структурні компоненти легального сектора економіки, а саме: легальна торгівля легальними товарами; легальна міграція робочої сили; легальний рух сировинних та інформаційних ресурсів, капітальних активів, а також нелегального сектора економіки: контрабанда; нелегальна міграція та торгівля людьми; контрабанда сировинних ресурсів; міжнародне «відмивання» грошей; економічний шпіонаж та торгове «піратство». На основі компаративного аналізу проведено правовий аналіз кримінального законодавства, результати якого дозволяють стверджувати, що в Україні посилено відповідальність за корупційні зловживання та встановлені обмеження для осіб, які їх вчинили, а також щодо їх амністії. Розглянуто основні фактори виникнення такої важливої компоненти у структурі тіньової економіки як тіньова зайнятість, яка чинить безпосередній вплив на показники соціально-економічного розвитку країни. Окреслено основні шляхи детінізації економіки та протидії корупції в країні, масштаби яких в останні роки досягнули критичного рівня. З цією метою першочерговим виявляється забезпечення мотиваційного нормативно-правового середовища, яке б сприяло веденню легальної господарської діяльності; зменшення податкового тиску на малий та середній бізнес; скорочення масштабів протиправної зайнятості. На основі емпіричних досліджень з використанням програмних пакетів MS Excel, Statistiсa 8,0 та CurveExpert 5,0 проведено дослідження динаміки кримінальних проваджень у найбільш поширених корупційних злочинах, облікованих у 2013 – 2017 рр. й тенденцій щодо руху злочинів у найбільш поширених корупційних злочинах, кримінальні провадження за якими закрито у 2013–2017 рр. та визначено частку злочинів, провадження за якими закрито 2013–2017 рр. На основі економіко-математичних розрахунків проведено діагностику рівня тінізації економіки України у 2010–2018 рр. Досліджено й систематизовано основні проблеми побудови дієвої системи антикорупційного законодавства в Україні, зокрема, в частині встановлення відповідальності за такого роду злочини. Висвітлено стан та тенденції впливу глобалізації на становлення України як незалежного суб’єкта міжнародної економічної діяльності. З метою пошуку методів оцінки обсягів тіньової економіки та шляхів її детінізації запропоновано проводити дослідження тенденцій тіньової економіки в Україні за допомогою моделі Солоу, сутність якої полягає у розгляді тіньової економіки як єдиного цілого економічного явища (без структурних елементів) та у достатньо адекватному відображенні найважливіших макроекономічних аспектів тінізації процесу виробництва.