ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ШЛЯХОМ УПРАВЛІННЯ ЦІНОУТВОРЕННЯМ ЦЕНТРІВ ПРИБУТКУ БАНКУ - Grydzhuk, D. M.; Shvets, N. R. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовується необхідність підвищення ефективності банківської діяльності в умовах трансформаційних процесів, що відбуваються загалом у світі та в Україні зокрема. У сучасних умовах, коли банківський бізнес стає все ризикованішим, основою ухвалення управлінських рішень у банківських установах і встановлення взаємовигідних відносин між банками та їхніми клієнтами стає ефективність діяльності банку. Зроблено акцент на ефективності розподілу банківського бізнесу на центри прибутку, що дозволяє визначити фінансовий результат окремих напрямів банківського бізнесу та ефективно перерозподіляти банківські ресурси всередині банку. Вони стверджують, що однією з найбільш ризикових ділянок банківського бізнесу є купівля і продаж грошових ресурсів, оскільки від фахового формування ціни на ресурси залежить фінансовий результат бізнесу і його безпосередня ефективність. Запропоновано методику визначення центрів прибутку банку та оцінки ефективності їхньої діяльності. Також обґрунтовується необхідність використання трансфертного ціноутворення в умовах поділу банківського бізнесу на центри прибутку з метою вдосконалення методики визначення фінансового результату від банківської діяльності. Для визначення фінансового результату діяльності центру прибутку банку використовується принцип умовної купівлі і продажу ресурсів. Він є невід’ємним елементом методології оцінки діяльності пов’язаних бізнес-одиниць у системі координат «ризик — дохідність». Сутність цього принципу полягає в тому, що всі ресурси, які залучають до банку одні підрозділи, умовно продають іншим підрозділам банку. Наведено власне бачення на управління процесом трансфертного ціноутворення в банках України, яке позитивно впливатиме на динаміку показників ефективності банківського бізнесу.