РОЛЬ БАНКІВ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ІННОВАЦІЙНІЙ СИСТЕМІ: ЗАГАЛЬНИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Prokopenko, O. V.; Biloshkurska, N. V.; Biloshkurskyi, M. V.; Omelyanenko, V. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто роль банківської системи у процесі формування інноваційної системи. Запропоновано напрями підвищення інноваційної ролі банків і мінімізації інноваційних ризиків шляхом інтеграції з інноваційною інфраструктурою. Зроблено аналіз механізмів підтримки інновацій банками на прикладі Індії, Великобританії та Норвегії. Метою нашого дослідження є розгляд основних моментів розвитку банківської стратегії в рамках інноваційної системи. У ході проведеного дослідження широко використано ряд методів, зокрема інституційний та еволюційний підходи, методи стратегічного розвитку інноваційних систем та способи вибору шляхів інноваційного розвитку. Перелічені методи ляжуть в основу розробки інноваційної стратегії банку. Розроблено основні положення інноваційної стратегії банків. За результатами аналізу основних проблем інноваційних банків пропонуємо стратегію інноваційно-інвестиційного циклу. При формуванні банківського портфеля інтелектуальної власності та інноваційних проектів пропонуємо враховувати особливості маркетингу інновацій. Реалізація угод і співробітництво між банком та елементом інноваційної інфраструктури створюють механізми для обміну інформацією, постійної взаємодії з учасниками, що забезпечують і супроводжують реалізацію інноваційних проектів, а також для забезпечення послідовних комунікацій щодо підтримки розвитку спеціалізованих установ. За результатами аналізу фінансування інноваційних моделей доведено, що для України найбільш доцільною є корпоративно-державна система, в якій різні державні установи, відповідальні за проведення науково-технічної політики, відіграють вирішальну роль. Виявлені особливості стратегії банку можуть бути використані в діяльності з розвитку інноваційної системи та інноваційних структур.