ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ГЛОБАЛЬНОГО БАНКІВНИЦТВА: ПРОБЛЕМИ I ПЕРСПЕКТИВИ - Shkodina, I.; Derid, I.; Zelenko, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
На основі аналізу тенденцій і загроз цифрової трансформації глобального банківництва прийшли до висновку про нерівномірність цифровізації банківського бізнесу в різних регіонах. Розвиток цифрових технології чинить вплив на глобальний банківський ринок, його структуру і послуги. Хмарні технології, блокчейн та Big Data, штучний інтелект, біометрика та відкриті програмні інтерфейси (API) використовуються фінансовими установами як у рутинній роботі з клієнтами (оптичне розпізнавання символів, розпізнавання голосу, мови, зображення та обличчя клієнтів тощо), так і у складному аналізі неструктурованих наборів даних (наприклад, розпізнавання шаблонів у трансакціях стосовно відмивання грошей, боротьба із фінансуванням тероризму). Їхнє використання, з одного боку, підвищує конкуренцію та ефективність ринку, а з другого — створює нові системні ризики для фінансової стабільності та цілісності. Основними перепонами трансформації є не технологічні, а різність в організаційній культурі традиційних банків та фінтех-компаній, різне стратегічне бачення топ-менеджменту, брак кваліфікованих кадрів, у результаті чого банкам важко трансформуватись для співробітництва. Використання цифрових технологій посилює системні ризики, які пов’язані з кібербезпекою, шахрайством та етичними проблеми. Для зменшення шахрайства необхідно удосконалити процедури підтвердження ідентичності: інтеграція офлайн- та онлайн-режимів, використання неявних факторів (геолокація IP-адреси) та біометричну поведінку споживачів. З огляду на ймовірність спаду в найближчі роки геополітичні проблеми, торгові та валютні війни традиційні банки повинні трансформувати свій бізнес відповідно до нових тенденцій. У сучасному глобальному світі конкурентні переваги отримують не найбільші банки, а те, які найбільш пристосовані до змін.