РОЗВИТОК ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Tkachenko, Volodymyr; Kwilinski, Aleksy; Kaminska, Bozena; Tkachenko, Iryna; Puzyrova, Polina (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено процес розвитку та ефективність управління фінансовим потенціалом підприємств у сучасних ринкових умовах, а саме встановлено, що фінансовий потенціал є основоположним елементом, досягнення і утримання на високому рівні якого призводить до забезпечення високої продуктивності, рентабельної діяльності та максимізації прибутку. Доведено, що збільшення фінансового потенціалу та забезпечення абсолютної стійкості на ринку призводить до конкурентоздатності, інвестиційної привабливості, посилення інтересів стейкхолдерів та подальшому виходу на міжнародні ринки. З’ясовано, що переважна більшість трактувань поняття «фінансовий потенціал підприємства» є неоднозначним і недосконалим, тому постала необхідність доповнення поняття фінансового потенціалу підприємства такими складовими елементами, як стратегічні фінансові можливості підприємства і фінансовий капітал, які оцінюються наявним станом і процесом використання фінансових ресурсів; участю стейкхолдерів, інноваційною спрямованістю та кластеризацією, які спрямовані на забезпечення ефективного позитивного направлення і розвитку підприємства й країни в цілому. Це дало можливість запропонувати власне доповнене трактування поняття «фінансовий потенціал підприємства» як взаємодоповнюване поєднання фінансових ресурсів, фінансових можливостей і фінансового капіталу, які під впливом синергетичної дії та за максимального взаємозв’язку із стейкхолдерами дозволять підприємству досягти, утримати і примножити свої конкурентні позиції на ринку, а також завжди перебувати у стані швидкого реагування на динамічний процес кон’юнктури та економічної ситуації в країні в цілому. Доведено, що у процесі розвитку та збільшення обсягів і як результат — ефективного управління фінансовим потенціалом підприємства необхідно дотримуватись таких дії: пошук внутрішніх фінансових невикористаних (потенційних) можливостей і резервів, а також напрямів їх використання; використання лідируючого міжнародного досвіду провідних спеціалістів, підприємств і кластерних об’єднань, що забезпечить прискорений ефективний розвиток фінансового потенціалу підприємства та стане джерелом майбутніх фінансових резервів на підприємстві. Можливості розвитку та нарощування обсягів фінансового потенціалу мають тісній взаємозв’язок із використанням інноваційних підходів, новітнього обладнання та ефективного управлінського апарату підприємства. Установлено, що поняття «фінансовий потенціал», «фінансовий капітал», «фінансові ресурси» і «фінансові можливості підприємств» — поняття взаємозалежні і взаємодоповнювані і тільки за наявності факторів та умов, що будуть сприяти збільшенню їхніх обсягів, постійному їхньому акумулюванню та ефективному використанню ці ключові елементи єдиної системи дадуть максимальний результат. Також це дозволить поліпшити стан розвитку та управління фінансовим потенціалом на майбутнє, провести його оптимізацію, запобігти можливим небажаним ризикам і завжди бути конкурентоздатним на мінливому полі ринкового середовища.