АЛГОРИТМ АНАЛІЗУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РИЗИКІВ ПРИ НЕПОВНІЙ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЇХ ПАРАМЕТРИ - Lomovskykh, L. O.; Mandych, O. V.; Kovalenko, O. O.; Karasova, N. A.; Orzeł, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Алгоритми аналізу ризиків, запропоновані вітчизняним вченими для українських агровиробників мають обмежене застосування і є, часто-густо, застарілими. А ситуація в сільському господарстві України змінюється досить швидко – приходять нова техніки і нові технології, які вимагають нового менеджменту, зокрема, аналізу ризиків. У той же час, використання апробованих в розвинених країнах систем підтримки прийняття рішень та програмних комплексів аналізу ризиків в Україні є неможливим. Це обумовлено відсутністю супроводжувального інформаційного забезпечення. Бази даних за факторами, що впливають на ризик, в Україні відсутні як на загальнодержавному рівні, так і на регіональному рівні. Створення сьогодні таких баз даних не вирішує проблеми, оскільки умовою роботи сучасних західних програмних комплексів аналізу ризиків є наявність даних за значні проміжки часу. Тому стала актуальною проблема розробки алгоритму такої економіко-математичної моделі обробки інформації, яка б могла ефективно працювати при умові нестачі даних по факторам впливу на ризики для використання в сільськогосподарській галузі України. Розроблений алгоритм економіко-математичної моделі системи аналізу ризиків передбачає поповнення потрібного обсягу інформації експертом в галузі сільського господарства і подальшу автоматичну роботу програмного комплексу. Фактор неповноти інформації ускладнює роботу системи підтримки прийняття рішень, подовжує час обробки інформації. В ході дослідження для формування алгоритму запропоновано застосовувати як аналітичний підхід, так і метод імітаційного моделювання. Покажчиком доцільності вибору того чи іншого методу є наявність потрібного обсягу достовірної первинної статистичної інформації. Зменшення часу виконання задачі полегшується формуванням бібліотеки робочих масивів, яка накопичується під час роботи автоматичної системи аналізу ризиків. Пілотне випробування запропонованого алгоритму економіко-математичної моделі системи підтримки прийняття рішень та аналізу ризиків за неповних даних по їх параметрах для фермерських господарств України, що вирощують зернові та зернобобові культури, дозволило отримати перші практичні результати. За результатами аналізу ризиків вказано на найбільший ризик для фермерських господарств, що вирощують зернові та зернобобові культури, а саме на зменшення обсягів реалізації продукції і на найменший ризик, вплив якого практиками до отримання результатів аналізу ризиків перебільшувався – це зменшення ціни на продукцію вказаних фермерських господарств. Таким чином, доведено ефективність запропонованого алгоритму системи підтримки прийняття рішень.