ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Mishchenko, V. A.; Shevchenko, M. M.; Sitak, I. L.; Oryekhova, K. V.; Yavorsky, S. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Забезпечення економічної стійкості підприємства є запорукою життєздатності та основою стабільного економічного розвитку, конкурентної позиції та конкурентних переваг на ринку. Вона надає перевагу в залученні інвестицій, отриманні кредитів, виборі підрядників та залученні кваліфікованих кадрів. Що вища економічна стійкість підприємства, то вищою є його адаптивність, незалежність від змін на ринку і, отже, меншою є ймовірність банкрутства. Присвячено вивченню сутності поняття «економічна стійкість», його типів і факторів, які впливають на неї, як необхідної передумови сталого розвитку підприємства в динамічному зовнішньому і внутрішньому середовищі для ухвалення відповідних управлінських рішень. Установлено, що вимогами забезпечення економічної стійкості підприємства є: необхідність постійного моніторингу забезпечення ефективності діяльності підприємств, пошук можливостей реагування на швидкі зміни у внутрішньому і зовнішньому середовищі та формування стратегії діяльності, реалізація якої відбувається через перерозподіл ресурсів. Розглянуто суть категорії «стійкість» та уточнено тлумачення поняття «стійкість підприємства». Проведено аналіз літературних джерел поняття «економічна стійкість». Систематизація поглядів учених дозволила виявити різні позиції на поділ стійкості на види за змістом, ієрархією, середовищем, структурою, часом, керованістю, оцінками, значимістю. Розглянуто підходи до аналізу економічної стійкості підприємства, що існують на даний час в економічних науках. Висвітлено здатність впливати на функціонування підприємства окремих елементів економічної стійкості. Доведено необхідність актуалізації питання підтримки стійкості роботи національних підприємств, забезпечення можливостей ефективно адаптуватися до змін у внутрішньому і зовнішньому середовищі й формувати стратегії діяльності шляхом гнучкого перерозподілу ресурсів. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для топ-менеджменту підприємства при здійсненні стратегічного управління з метою збереження стійкості підприємства, підвищення її рівня та забезпечення ефективності функціонування у ринковому конкурентному середовищі.