АНАЛІТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ АУДИТУ В УМОВАХ ПІДВИЩЕННЯ ВИМОГ ДО КОНТРОЛЮ ЙОГО ЯКОСТІ - Nazarova, K.; Hordopolov, V.; Zaremba, O.; Nezhyva, M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
За сучасних умов розвитку економіки власникам та акціонерам важливо отримати незалежну експертну оцінку щодо ефективності діяльності суб’єкта господарювання. У зв’язку з цим виникає необхідність більш широкого застосування в аудиті аналітичних процедур. Досліджено сутність, рівні та види аналітичних процедур аудиту, визначено особливості застосування аналітичних процедур при проведенні аудиту в сучасних умовах розвитку економіки України. Обґрунтовано необхідність удосконалення аналітичних процедур аудиту в умовах підвищення вимог до контролю його якості. Визначено недоліки оцінки фінансової стійкості суб’єкта господарювання — замовника аудиторських послуг за допомогою спеціалізованих програмних продуктів. Така оцінка фінансової стійкості здебільшого фактично не відображає реальної ситуації на суб’єкті господарювання. Це зумовлено тим, що більшість відносних показників фінансової стійкості визначаються співвідношенням власного і залученого капіталу, при цьому не враховуються їхні структура та особливості формування. Крім того, фінансову стійкість суб’єкта господарювання визначають порівнянням фактичних і оптимальних значень (критеріїв) відповідних коефіцієнтів. Критерії, які використовуються в цих програмах, є узагальненими і не враховують галузі та специфіки діяльності суб’єкта господарювання. При застосуванні сучасних інформаційних технологій в аудиті необхідно зважено підходити до вибору програмних продуктів і кінцевої інтерпретації отриманих результатів. Запропоновано уточнений і розширений перелік оптимальних значень (критеріїв) показників фінансової стійкості з урахуванням специфіки різних галузей національної економіки. Аудиторові при оцінці фінансової стійкості суб’єкта господарювання — замовника доцільно також ураховувати особливості його діяльності і залежно від цього коригувати критерії. Для підвищення якості аудиторської перевірки застосування аналітичних процедур має бути адекватним завданням і цілям аудиту, а витрати на їх проведення повинні корелюватись з отриманими результатами.