ФІНАНСОВІ ПОТОКИ В ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМАХ ВИРОБНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ - Sumets, О. М.; Kyzym, M. О.; Syromyаtnikov, P. S.; Kozureva, O. V.; Tsvirko, О. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовано значущість дослідження й оцінки фінансових потоків у логістичних системах виробничих підприємств. Розглянуто наявні думки щодо розуміння дослідниками дефініції «фінансовий потік» і вартісні показники для його оцінки. Вказано на безпосередній зв’язок фінансових потоків із грошовими. На основі використання принципу «сплата грошей — одержання грошей» обґрунтовано, що фінансові потоки є однією з головних компонент логістичних систем виробничих підприємств. Зазначено, що фінансові потоки утворюються і використовуються саме для забезпечення нормального режиму функціонування логістичних систем підприємств. Запропоновано визначення поняття «логістичний фінансовий потік» і наведено основні показники його оцінки. З використанням аналогової моделі логістичної системи виробничого підприємства досліджено реальні місця утворення фінансових потоків, зокрема екзо- і ендогенного походження. Обґрунтовано, що їхнє утворення пов’язано з просуванням матеріальних цінностей, управлінням логістичними інформаційними потоками, оплатою відсотків за використання позичкового капіталу, форс-мажорними ситуаціями, псуванням матеріальних цінностей, логістичними ризиками, утворенням запасів сировини, матеріалів і готової продукції, незавершеним виробництвом і розвитком інфраструктури логістичної системи підприємства. Запропоновано класифікацію логістичних фінансових потоків за фазами переміщення матеріально-технічних цінностей і математичну модель для обчислення їхньої величини упродовж визначеного періоду. З огляду на результати дослідження логістичної діяльності вітчизняних виробничих підприємств визначено кількісні характеристики логістичних фінансових потоків — обсяг, вартість і частку в загальному обсязі фінансового потоку. Обчислено чисельні значення фінансових потоків для усіх фаз руху матеріально-технічних цінностей у межах логістичних систем виробничих підприємств, що досліджувалися.