ІННОВАЦІЙНЕ РІШЕННЯ ЕКСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ I ЙОГО ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ФІРМ - Fulya, Taşel; Bayarçelik, Ebru Beyza; Apak, Sinan (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Інновація є дуже важливим питанням для компаній, особливо для розробки нових товарів, пошуку нових методів виробництва, задоволення потреб споживачів, зниження витрат та отримання конкурентної переваги. Компанії можуть вижити за допомогою вдосконалення інновацій, оскільки це забезпечує постійний прогрес, що дає змогу компаніям зростати швидше, ставати ефективнішими та вигіднішими, ніж компанії, які не роблять інновацій. Зокрема, для компаній — експортерів інновації набувають набагато більшого значення через зменшення життєвого циклу продукції та посилення конкуренції у глобальному середовищі. Існують численні дослідження, які розглядають взаємозв’язок між інноваціями та ефективністю фірми. Результати досліджень показали, що інновація впливає на ефективність фірми різними способами, такими як: уперше вихід на ринок з інноваційним продуктом дозволяє компаніям отримувати відносно високі прибутки; кількість інновацій, виконаних компаніями, позитивно вплинуло на норму операційного прибутку; висока інноваційність продукту позитивно вплинула на стійкість прибутковості в рамках довготривалих досліджень; технічні та адміністративні інновації компаній також позитивно впливають на ефективність роботи фірми. Тому у зв’язку з великою невизначеністю у бізнес-середовищі важливо визначити критерії ухвалення інноваційних рішень і проаналізувати вплив на фінансові показники фірм. Основним завданням цього дослідження є з’ясування найважливіших критеріїв рішення щодо інновацій, які впливають на фінансові показники турецьких експортних компаній. Визначено критерії ухвалення рішень щодо інновацій згідно з актуальними дослідженнями, які досліджують взаємозв’язок між інновацією та ефективністю фірми. Модель рішення складається з трьох основних критеріїв, таких як: структура фірми, критерії економічного та внутрішнього середовища, та дев’ять підкритеріїв, таких як: досвід, фінансова структура, криза і нестабільність, ринковий попит, урядова політика, конкуренція, людський капітал та освіта, науково-дослідницька діяльність та організаційна культура. Для вибору найкращих альтернатив, оцінюваних відповідно до дев’яти критеріїв, використовувався метод аналітичного мережевого процесу (ANP).