ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ АВТОМАТИЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ МОТИВАЦІЄЮ ПЕРСОНАЛУ - Shyfrina, N. I.; Ukrainska, L. O.; Marchenko, O. S.; Cherkashyna, T. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
У сучасних умовах функціонування господарської діяльності економічна ефективність підприємства безпосередньо залежить від продуктивності праці та якості виробленої продукції, одним із ключових напрямів удосконалення яких є управління мотивацією персоналу. Чинна практика управління мотивацією персоналу реалізується безпосередньо керівництвом підприємства або спеціалізованими HR-відділами. При цьому на нинішній день відсутня автоматизація цього процесу, здатна посилити чинники мотивації, які застосовані на підприємстві. Ураховуючи актуальність проблеми, метою дослідження є підвищення економічної ефективності підприємства шляхом розроблення способу автоматизації управління мотивацією персоналу. Для досягнення поставленої мети досліджено теоретичні підходи до визначення чинників, які впливають на мотивацію персоналу. Установлено найбільш суттєві чинники мотивації: фінансові й стимулювання вільним часом. Проаналізовано і систематизовано можливості наявних програмних продуктів з управління персоналом підприємства. Розроблено і запропоновано універсальний спосіб автоматизації процесу управління мотивацією персоналу, який передбачає: установку індивідуальних параметрів для будь-якого типу і масштабу підприємства або організації, а також активну участь співробітників підприємства у виборі того або іншого чинника мотивації за допомогою нарахування й індивідуального використання в корпоративному магазині основних і додаткових бонусних балів. Практичне застосування запропонованого способу автоматизації дає можливість підвищити економічну ефективність підприємства за рахунок посилення використовуваних чинників мотивації в частині підвищення продуктивності праці та якості виробленої продукції.