РОЛЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ У ФОРМУВАННІ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА, ЇХНЯ ОЦІНКА ТА КОНТРОЛЬ - Chyrva, O. H.; Demchenko, T. A.; Kovalev, L. E.; Mykhailovyna, S. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто проблему оцінки і контролю необоротних активів, зокрема основних засобів, визначення їхньої ролі у формуванні власного капіталу підприємства, здійснення їхньої правильної та достовірної оцінки на підприємстві. Визначено необхідність дослідження ефективності використання необоротних активів на підприємстві для ухвалення правильних управлінських рішень, зокрема щодо формування складу основних засобів, їх оновлення та використання. Необоротні активи, зокрема основні засоби, відіграють важливу роль у формуванні капіталу підприємства. А тому у процесі управління необоротними активами на підприємстві вирішуються такі комплекси управлінських завдань, як обґрунтування можливих форм оновлення основних засобів, визначення потреби в їхньому нарощенні та можливих способів розширення, формування необхідних фінансових ресурсів для придбання, підвищення ефективності використання введених у дію основних засобів. Правильна та обґрунтована побудова обліку необоротних активів на підприємстві має значний вплив на якість обліку та контролю в цілому. Кваліфікованому спеціалістові одразу видно, що без уміння правильно і швидко оцінювати вартість будь-якого бізнесу неможливо створення середнього класу власників, стійкого і динамічного розвитку ринкових умов, запобігання фінансовим пірамідам, економічного беззаконня, недовіри партнерів інвесторів, а в кінцевому підсумку створення законного і чесного економічного мікро- і макроклімату. На такому вмінні засновано функціонування економіки Німеччини, Франції, США, Японії та інших розвинутих країн. Обґрунтовано необхідність дослідження впливу основних засобів на обсяг валового продукту. Проведено багатофакторне економіко-математичне моделювання з урахуванням мікроекономічних факторів. Доведено, що забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва на українських підприємствах можливе за умови інтенсифікації відтворення та ліпшого використання наявних основних засобів підприємства, знаходження внутрішніх резервів для зростання ефективності виробництва, таких як оптимізація структури активів і чисельності працівників.