ЕКОНОМЕТРИЧНІ МОДЕЛІ ЕФЕКТИВНОСТІ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Baranovskyi, O. I.; Kuzheliev, M. O.; Zherlitsyn, D. M.; Sokyrko, O. S.; Nechyporenko, A. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Головним завданням центрального банку є забезпечення стабільності національної валюти. Для цього він прагне використовувати традиційні інструменти монетарного регулювання, а саме: регулювання процентних ставок, інтервенції валют, адміністративні обмеження, регулювання грошової маси тощо. Значна кількість цих традиційних інструментів є ефективними. Однак дуже важко оцінити ефективність впливу цих регуляторів. Тому метою роботи є теоретичне обґрунтування ефективності основних інструментів монетарного регулювання та оцінка їхнього впливу на показники економічного зростання в Україні. Ця стаття базується на теоретичних засадах та методах макроекономічного аналізу; методах системного підходу для визначення основних інструментів монетарного регулювання фінансової системи та економіки. У роботі представлені регресійні моделі з парними та множинними змінними. Інструменти R-Studio є основними для оцінки якості та інтерпретації результатів для цих моделей. Наведено результати статистичного аналізу індексів курсу національної валюти та споживчих цін, які базуються на відкритих даних щодо тенденцій розвитку економіки України за період з 2007 року до 2019-го. Традиційні економетричні методи використовуються для виявлення довготривалих взаємозв’язків між основними економічними показниками (випуски у сільському господарстві та промисловості, середня заробітна плата, зростання фондових індексів тощо), монетарною інформацією та інструментами регулювання. Складено регресивну модель впливу інструментів регулювання ЦБ на монетарну та економічну стабільність. Наведено висновки щодо тенденцій та проблем реалізації грошово-кредитної політики України, її вплив на стабільність валюти та тенденції економічного зростання. Реалізація запропонованих заходів підвищить ефективність грошово-кредитної політики та визначить напрями подальших досліджень у прогнозуванні інфляційних та курсоутворювальних факторів розвитку національної економіки та фінансової системи України. Основним напрямом подальших досліджень є визначення адекватного показника, що визначає реальний рівень інфляції, який повинен оцінювати цілий ряд факторів, що знижують реальну вартість грошей.