УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ МАТРИЧНОГО БІЗНЕС-МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТУ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ (НА ПРИКЛАДІ ГІРНИЧО-ДОБУВНИХ ЗАЛІЗОРУДНИХ ПІДПРИЄМСТВ КРИВБАСУ) - Leheza, Yu. O.; Khailova, T. V.; Rozhenko, O. V.; Zalialova, I. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовано необхідність і доцільність застосування матричних методів аналізу господарської діяльності суб’єктів підприємництва. Удосконалено методику проведення матричного бізнес-моделювання, а саме в частині формування системи показників оцінки та розгляду його результатів. Визначено інтегральні функціональні показники матричних бізнес-моделей промислових підприємств добувної галузі Криворізького басейну, зокрема ефективності витрат, ефективності ресурсів, витратомісткості ресурсів, стану структури кінцевих результатів, стану структури ресурсів, стану структури витрат. За означеними показниками виявлено порушення моделей управління кожного підприємства сформованої сукупності від еталонної. Виявлено тенденції розвитку обраних підприємств за період, що досліджується, на основі побудованих матричних бізнес-моделей, за допомогою яких і сформованого практичного інструментарію визначено вектор подальшого їхнього розвитку для підвищення ефективності управління ними. Методологічний інструментарій, що використано в цьому дослідженні, являє собою комбінаторну сукупність методів, що сформована на основі загальнонаукових і спеціальних методів, а саме: діалектичний метод наукового пізнання — для формування системи показників оцінки ефективності господарської діяльності підприємства для здійснення матричного бізнес-моделювання; методи причинно-наслідкового аналізу — для побудови моделі управління на кожному з досліджуваних підприємств; аналізу і синтезу — для визначення сучасних тенденцій розвитку підприємств добувної галузі Криворізького басейну, економіко-математичні та експертні методи — для визначення інтегральних показників матричних бізнес-моделей, у тому числі функціональних; методи абстрагування та узагальнення — для формулювання проблем і формування висновків щодо перспектив функціонування підприємств добувної галузі Криворізького басейну.