ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНО-ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Nesterchuk, Yu.; Butko, N.; Umanska, V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто основні складові елементи ресурсного потенціалу. Запропоновано методичний підхід до оцінення забезпеченості ресурсним потенціалом підприємств аграрно-промислового виробництва з огляду їх належності до окремих сфер агробізнесу. Таке структурування ресурсного потенціалу передбачає ланцюгову оцінку його галузевих складових, у тому числі в межах окремих регіонів. Цей показник інтегрує характеристики внутрішнього середовища виробничого процесу, враховуючи основні ресурси учасників аграрно-промислового виробництва: земельні, матеріально-технічні, фінансові, трудові, інноваційні, інформаційні. Забезпеченість ресурсним потенціалом підприємств окремої сфери агробізнесу обчислюється через розрахунок коефіцієнтів вагомості кожного виду ресурсу та їхніх факторних показників із подальшим розрахунком узагальнювального інтегрального показника. Для кожного виду ресурсів, що задіяні в аграрно-промисловому виробництві, коефіцієнти їхньої вагомості визначено методом експертних оцінок із використанням параметрів якісної оцінки складових ресурсного потенціалу. Розраховано коефіцієнт компетентності експертів з метою оцінки ступеня їхньої кваліфікації в досліджуваній галузі знань. Методика визначення факторних показників складових ресурсного потенціалу побудована на диференційованому підході щодо формування бази їх порівняння. Представлена схема здійснення інтегральної оцінки забезпеченості ресурсним потенціалом підприємств аграрно-промислового виробництва, яка описує послідовність етапів її проведення. На основі запропонованої методики діагностовано зростання інтегрального показника в Черкаській області, що вказує на нарощування ресурсного потенціалу підприємств аграрно-промислового виробництва. Метою статті є розроблення методики оцінки забезпеченості ресурсним потенціалом підприємств аграрно-промислового виробництва, яка надасть можливість оцінити ступінь залучення ресурсів, їхній розвиток та ефективність вкладення в господарський оборот, а також розв’язує проблему зведення показників із різними одиницями виміру до єдиного узагальнювального.