ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ, ЩО МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ПОЯВИ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО ХАРАКТЕРУ - Trush, O. O.; Gorovyi, D. A.; Goncharenko, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Мета статті полягає у визначенні факторів, що можуть призвести до появи надзвичайної ситуації (НС) економічного характеру, в розробці схеми її розростання, більш ретельному вивченні причин виникнення НС економічного характеру та наслідків, до яких вони можуть призвести. Використано методи: діалектики наукового пізнання, наукової абстракції та узагальнень, системного підходу, порівняльний аналіз, теоретичне узагальнення причинно-наслідкових зв’язків, контент-аналіз інформаційних повідомлень із рядків новин засобів масової інформації. У результаті дослідження за допомогою використання контент-аналізу інформаційних публікацій визначено фактори, що можуть призвести до появи виникнення НС економічного характеру. Достовірність отриманих результатів перевірено за допомогою розрахунку коефіцієнта Яніса. Запропоновано авторську схему розростання НС економічного характеру. Існує дві головні причини появи надзвичайної ситуації залежно від джерела впливу на цю подію — зовнішнє або всередині країни. Водночас розгляд причин значного коливання курсу української гривні у 2017—2018 роках змушує нас визначити ще одне джерело появи НС економічного характеру — «інформаційні» вкидання. Адже зіставлення значних стрибків курсу гривні щодо долара США і євро за розглянутий період збігається за хронологією не з коливанням економічних показників розвитку держави (обсяг ВВП, індекс виробництва, індекс споживчих цін тощо) і навіть не з отриманням / неотриманням макрофінансової допомоги від МВФ, США, країн ЄС тощо, а із задекларованими протестними акціями опозиції, введенням воєнного стану, поширенням недостовірної інформації у ЗМІ країни-агресора. Науковою новизною дослідження є те, що удосконалено методичні підходи щодо визначення причин появи надзвичайних ситуацій за рахунок визначення факторів, що можуть призвести до появи нового типу НС — економічного характеру, та запропонування схеми розростання НС економічного характеру. Це дозволяє визначити причини виникнення НС економічного характеру та більш чітко окреслити причинно-наслідковий взаємозв’язок між кожним проявом НС. У подальших дослідженнях визначені фактори і запропонована схема розростання економічної НС дозволить розробити відповідні алгоритми запобігання або усунення негативних наслідків цих подій, удосконалити підходи до оцінки економічних показників НС.