РИЗИКИ ЕКСПАНСІЇ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ НА ВІТЧИЗНЯНИЙ ФІНАНСОВИЙ РИНОК - Kozmuk, N. І.; Hirnyak, V. V.; Semehen, I. B.; Drebot, N. P.; Druhova, V. T. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Oбґрунтовано необхідність аналізу та оцінки ризиків експансії іноземного капіталу за умов приділення уваги оцінці ризиків, ураховуючи поведінкові фактори в умовах нестабільної політичної та економічної ситуації України. Розглянуто підходи до класифікації термінів «міжнародна банківська група», «іноземна банківська група» та «іноземний банк» з позиції вітчизняного законодавства і встановлено їхню відмінність. Експансію іноземних банків на фінансовий ринок України доцільно розглядати як з позиції виявлення позитивних наслідків цього процесу, так і щодо оцінки ризиків для безпеки розвитку вітчизняної банківської системи. Проведено порівняльну характеристику вітчизняних та іноземних банківських груп за показниками рентабельності та визначено розмір загального банківського ризику. Запропоновано причинно-наслідкові зв’язки виникнення ризиків експансії іноземного капіталу на вітчизняний фінансовий ринок і розглянуто ФінТех-технології як перспективний напрям співпраці між ФінТех-фірмами і банками, що сприятиме прозорості ведення діяльності іноземного і вітчизняного банківського бізнесу. Встановлено, що з метою підвищення стабільності вітчизняної фінансово-банківської системи основні сили Національного банку України повинні бути покладені на врівноваження експорту та імпорту банківських продуктів, що відобразиться на зниженні ризикованості як вітчизняних, так і іноземних банківських установ на фінансовому ринку України.