КРИПТОВАЛЮТИ: РОЗВИТОК, ОЗНАКИ І КЛАСИФІКАЦІЯ - Kucheryavenko, M. P.; Dmytryk, O. O.; Golovashevych, O. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Поява криптовалют і стрімкий розвиток криптомереж ознаменували новий етап еволюції фінансових відносин. Основними цілями, які були досягнуті за рахунок запровадження криптовалют, стали: а) виведення третьої сторони (держави, банківських і фінансових установ) за межі операцій, що здійснюються між учасниками переказу; б) анонімність учасників; в) захищеність проведених трансакцій. При цьому використання криптовалют по-різному оцінюються урядии країн світу, а в окремих випадках їх вважають протиправними. Транснаціональний характер операцій із криптовалютами, відсутність фізичних кордонів, при їх здійсненні, обумовлює складнощі нормативного регулювання їхнього обігу на території України. Використання криптовалют має суттєвий вплив на економіку України та інших країн світу, що обумовлено легким поширенням цієї технології, її популярністю та зростанням капіталізації криптовалют. Проведення обміну криптовалют на фідуціарні гроші, можливість отримання значного прибутку на криптобіржах через високу волатильність криптовалют зумовлюють потребу в якнайшвидшому розробленні підходів до нормативного регулювання як термінологічного апарату, пов’язаного із їхнім обігом, так і безпосередньо процедур проведення обмінних операцій, оподаткування отриманого прибутку тощо. Ураховуючи багатоплановість діяльності криптомереж, різноманітність наявних у світі криптовалют (наразі більше ніж 2 000 різновидів), актуальним є питання проведення класифікації наявних криптовалют, виокремлення притаманних їм ознак. Охарактеризовано розвиток блокчейн-технології, на основі якої функціонують криптовалюти, визначено її характерні риси, позитивні та інноваційні концепції, що були запроваджені з її появою. Проведено класифікацію криптовалют за різними критеріями (типу емісії, децентралізації мереж, обмеженості емісії, контрольованості випуску криптовалют та ін.) і запропоновано дві групи ознак, що притаманні або всім криптовалютам, або окремим їхнім різновидам. Запропоновано визначати криптовалюту як різновид електронних грошей, що використовуються як альтернативна додаткова валюта, обіг яких здійснюється у рамках побудованих глобальних комп’ютерних мереж із застосуванням блокчейн-технології, яка передбачає асиметричне шифрування та використання різних криптографічних методів захисту.