СТРАХОВИЙ РИНОК І СИСТЕМНІ РИЗИКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Shevtsova, O. I.; Bondar, Yе. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто фактори та умови виникнення й поширення системних ризиків на страховому ринку в межах взаємодії страхових компаній між собою та іншими фінансовими інститутами. Вони є формами виявлення особливостей прояву системного ризику. Зосереджено увагу на факторах, таких як конкуренція між фінансовими інститутами, злиття і поглинання, накопичення індивідуальних ризиків, та їхньому впливові на характеристики страхового ринку, ринки інших фінансових посередників. Визначено умови поширення системних ризиків — підвищення рівня капіталізації страхового ринку, окремої страхової компанії, наявність передачі ризиків від одного до іншого фінансового посередника. З’ясовано, що можливість диверсифікації напрямів формування власних активів страхової компанії зумовлює її взаємодію з фінансовими посередниками фондового, валютного та інвестиційного ринків, ринку банківських послуг, яка спричиняє посилення загрози системного ризику. Надано порівняльну характеристику моніторингу проявів системного ризику на страховому ринку вітчизняними та європейськими фінансовими регуляторами. Розглянуто питання недостатньої уваги до ступеня нерівномірності концентрації активів страховиків на різних фінансових ринках з урахуванням відповідних ризиків, які можуть акумулюватися і посилювати один одного. Установлено необхідність розширення об’єктів моніторингу за видами ризиків страхової діяльності. Обґрунтовано необхідність для фінансових регуляторів приділяти особливу увагу саме системному ризикові. Запропоновано для оцінки системного ризику на страховому ринку послуговуватися системним підходом до діагностики стану страхового ринку як відкритої складної економічної системи. Сформульовано основні методичні принципи оцінки системного ризику страхового ринку та окремої страхової компанії. Стосовно до специфіки взаємодії страхових компаній із банківськими установами визнано необхідним поєднання ризиків страхового ринку і впливу системно важливих банків на діяльність окремої страхової компанії.