ІПОТЕЧНЕ КРЕДИТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЖИТЛОВИХ ПРОБЛЕМ - Volkova, V. V.; Volkova, N. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено іпотечне кредитування як ефективний інструмент розв’язання житлових проблем населення країни. Розглянуто переваги i недоліки типів іпотечних кредитів і моделей іпотечного ринку. Охарактеризовано німецьку (однорівневу) модель та американську (дворівневу) модель іпотечного ринку. Зроблено висновки стосовно стану іпотечного кредитування в країнах Європейського Союзу. Проаналізовано відсоткові ставки за іпотечними кредитами в країнах світу та виявлено відмінності іпотечного кредитування в окремих з них. Надано оцінку стану іпотечного кредитування в Україні. Розглянуто питання щодо державної підтримки іпотечного сектору, що сприятиме активізації інвестиційної діяльності у цій сфері та житловому будівництву. Виявлено соціально-економічні мотиви ефективного розв’язання проблеми забезпечення житлом мешканців Вінницької області, здійснено аналіз вітчизняної нормативно-правової бази та застосування її норм на практиці. Вивчення закордонного досвіду надало можливість виділити різні методи, за допомогою яких держава регулює відносини у процесі іпотечного кредитування. Висвітлено особливості надання іпотечних кредитів громадянам країни та обґрунтовано шляхи подальшого розвитку іпотечного кредитування в Україні, яке здатне своєчасно й адекватно реагувати на зовнішні і внутрішні виклики та загрози, зміцнювати економічну безпеку держави. Запропоновано шляхи подальшого розвитку іпотечного кредитування в Україні: розробка стратегії розвитку ринку іпотечного кредитування з урахуванням іноземного досвіду, запровадження системи іпотечного страхування, стимулювання населення до оформлення іпотечного кредиту та збільшення кількості програм, формування якісної застави за іпотечними кредитами, сек’юритизація ринку іпотечного кредитування, зменшення відсоткових ставок за іпотекою тощо.