ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА ВОЛИНІ: ІСТОРИЧНО-ПРАВОВИЙ ОГЛЯД - Martynyuk, Y. M.; Visyn, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Вивчення проблеми становлення та функціонування на Волині в міжвоєнний період інституту самоврядування викликане цілою низкою причин. Місцеве самоуправління відігравало важливу роль у житті Волинського воєводства. У кожному повіті, ґміні та сільській громаді краю існували виборні органи, котрі були покликані виконувати відповідні завдання в галузі господарського, суспільно-політичного й культурного життя регіону. Окрім суто наукового інтересу, актуальність проблеми зумовлена також практичними потребами сьогодення. Здійснений самоуправами вагомий доробок і набутий цінний досвід не втратили свого значення і в наш час. Використавши неопубліковані джерела, вітчизняні і зарубіжні публікації документів та матеріалів, поставлено за мету дати об’єктивну, цілісну картину діяльності органів міського і територіального самоврядування на Волині в міжвоєнний період, показати специфічні риси та регіональні особливості роботи самоуправ. Інститут самоуправління як на Волині, так і в цілому у Другій Речі Посполитій мав своєрідний характер. Самоуправи з метою забезпечення найнеобхідніших потреб населення краю були покликані виконувати широке коло завдань. При цьому, як виборні інституції, вони зобов’язані були враховувати громадську думку. З другого боку, ціла низка законів, приписів, розпоряджень державної адміністрації обмежували незалежність самоуправ, ставила їх у залежність від урядової політики Польщі. Позбавлені законодавством можливості серйозного впливу на політичне життя краю самоуправи все ж вирішували найактуальніші соціально-економічні проблеми. Підтримка сільського господарства і промисловості, ремесла і торгівлі, широкомасштабне міське будівництво і спорудження мережі доріг — ось далеко не повний перелік тих завдань, котрі ставили перед собою й виконували самоврядні інституції з метою економічного піднесення регіону. Розкрито особливості фінансування роботи органів місцевого самоврядування на Волині в умовах польської державності міжвоєнного періоду. Висвітлено основні джерела прибутків самоуправ, проаналізовано правові засади їхньої фінансової діяльності, а також особливості, здобутки і прорахунки податкової та інвестиційної політики самоврядних установ.