ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ КЕРІВНИКІВ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Fedorova, Yu.; Babenko, K.; Malykhina, Ya.; Yarmosh, O.; Malykhina, V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах цифрової економіки, що характеризується активним використанням цифрових технологій та поширенням нових інформаційних систем, збільшується напруженість праці керівників і підвищуються вимоги до ефективності їхньої діяльності. Це вимагає від економіки праці не тільки гуманізації трудової діяльності, а й уточнення актуальних компетенцій успішних керівників організацій. Зазначено, що компетентність формується, розвивається та проявляється в процесі конкретної діяльності, тобто вона має враховувати специфічні умови діяльності фахівця. Специфіка публічного управління та адміністрування зумовлена масштабністю діяльності. Ця діяльність націлена на вирішення завдань суспільного розвитку за допомогою використання спеціальних адміністративно-правових методів впливу на суспільні відносини, передбачених нормами адміністративного права. Цілеспрямованість на досягнення важливих для суспільства завдань підвищує значущість підготовки керівників у сфері публічного управління та адміністрування. Досліджено інноваційні підходи до формування компетентності керівників в умовах цифрової економіки. Сучасні дослідження компетенційного підходу виявили тенденцію зміщення акценту з hard skills (твердих професійних навичок) на soft skills (м’які універсальні навички) персоналу. Це зумовило більш детальне дослідження саме складу soft skills. Виявлено, що сьогодні не існує єдиного універсального підходу до формування складу soft skills персоналу, натомість найчастіше наголошується на доцільності врахування контексту сфери діяльності працівників. Тому нами досліджено важливі для сфери публічного управління та адміністрування soft skills і проведено операціоналізацію soft skills керівників у сфері публічного управління та адміністрування. У результаті запропоновано перелік важливих складових комунікативних, управлінських, самоорганізаційних, розумових навичок та емоційної компетенції для підготовки ефективних керівників-лідерів у сфері публічного управління та адміністрування. Підкреслено актуальність формування емоційної компетентності для публічного управління як виду професійної діяльності, пов’язаного з частими і тривалими контактами з людьми.