ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ДЖЕРЕЛ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ВНЗ УКРАЇНИ - Kholiavko, N. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах інформаційної економіки особливу роль у забезпеченні економічного зростання країни відіграють сектори, спроможні до генерації нових знань. Консолідований у системі вищої освіти інтелектуальний та інноваційний потенціал може перетворити заклади вищої освіти (далі — ЗВО) на одних із ключових драйверів активізації процесів становлення економіки нового типу. У сучасних соціально-економічних умовах виникає необхідність модернізації системи вищої освіти у відповідь на актуальні запити зовнішнього економічного середовища, що вимагає забезпечення належного фінансування. Ураховуючи потенціал і тенденцію поступового перетворення ЗВО на повноправних економічних суб’єктів, на державному рівні доцільно сформувати передумови для диверсифікації джерел фінансування їхньої діяльності. Фінансові аспекти функціонування ЗВО, засади диверсифікації джерел фінансування системи вищої освіти розкриваються у працях таких учених: І. Каленюк, Т. Боголіб, О. Куклін, Л. Цимбал, Я. Бучковська, В. Сафонова, І. Радіонова, І. Комарова, В. Воліков, Р. Девол, Дж. Лі, Е. Брукінг та ін. Проблеми диверсифікації фінансових джерел потребують подальшого дослідження, зокрема — перспективи комерціалізації результатів наукових досліджень ЗВО. Постановка завдання: дослідження напрямів диверсифікації джерел формування фінансових ресурсів ЗВО України. Проаналізовано тенденції фінансування системи вищої освіти України. Економіко-статистичний аналіз засвідчив поступове скорочення державного фінансування вищої освіти. Конкретизовано екзогенні та ендогенні проблеми комерціалізації наукових досліджень ЗВО. Проведене дослідження дозволяє дійти висновків про необхідність диверсифікації джерел фінансування діяльності ЗВО України. Серед перспективних джерел фінансування діяльності університетів досліджено комерціалізацію наукових розробок ЗВО, що актуалізується в контексті становлення інформаційної економіки.