ЯК ПІДВИЩУВАТИ ГРОМАДСЬКУ ДОВІРУ ДО РОЗУМІННЯ І ВИКОРИСТАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ: МАРКЕТИНГОВА МОДЕЛЬ «РИБАЛЬСЬКА СІТКА ДЛЯ ДОВІРИ» - Kuznetsova, S. A.; Kuznetsov, K.; Kuznetsov, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Цифрова інформація для фінансових ринків та розуміння споживачів будуть надзвичайно важливими в найближчому майбутньому. Зроблено висновок, що існує проблема з браком довіри до банківської системи не тільки в Україні, а й в інших більш розвинених країнах. Метою нашого дослідження є розробка теоретичних та організаційних засад підвищення довіри громадськості до розуміння і використання банківської системи в Україні шляхом побудови кореляції між рівнями довіри і маркетинговими тенденціями в банківській сфері. Базуючись на психологічному аналізі, вона спрямована на вдосконалення поточної ситуації з невпевненими почуттями до банківської системи. Як основу для розробки чотириступінчастої моделі використовуються 10 основних маркетингових тенденцій, які змінили спосіб використання банків і кредитних спілок. Одним з основних рушіїв цієї моделі є так званий «ефект киплячої жаби». Результати досліджень полягають у створенні чотирьох етапів маркетингової моделі «Мережі для довіри» для підвищення рівня довіри до банківської індустрії України. Модель має чотири етапи зміни громадського настрою, щоб усунути стримування, яке проявляється у браку довіри до всієї банківської індустрії. Сьогодні банківська сфера вважається посередині першого етапу. Для перенесення її в єдине потрібно розпочати обговорення банківської сфери, ініційованої науковцями, оскільки вони не мають предметів, які вони не можуть обговорити. У результаті цих дій люди знайдуть банки більш надійними, ніж вони думали. На другому етапі дуже важливо натиснути на людську природу. У довгостроковій перспективі ця проблема нарешті розв’яжеться, і кількість людей, які будуть проти банківської сфери, скоротиться. Усе більше і більше людей думатимуть про збереження своїх заощаджень і «грошей з матраців» у банках, що дасть нам можливість ініціювати третій етап. На четвертому етапі все стане набагато простіше, оскільки більшість людей звикли до думки, що в банках їхні гроші будуть безпечними і здоровими.