СТАН ТА ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ДЕПОЗИТНИХ РЕСУРСІВ БАНКІВ УКРАЇНИ ЗА РАХУНОК ФІНАНСІВ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Pороva, S. M.; Melnykova, O. P.; Zagorska, D. M.; Nevidoma, N. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Діяльність банківського сектору неможлива без залучення депозитних ресурсів, наявність яких безпосередньо впливає на його здатність до кредитно-інвестиційній діяльності. Аналіз статистичних даних показав, що найбільшу частку в депозитному портфелі банків України займають депозити домашніх господарств. Наявні економічні, політичні та соціальні чинники ускладнюють процес залучання фінансових ресурсів домогосподарств до банківського сектору, що, у свою чергу, перешкоджає інвестиційній діяльності банків та, як наслідок, економічному зростанню країни. У зв’язку з цим дослідження проблем формування депозитних ресурсів банків за рахунок фінансів домогосподарств є досить актуальним та потребує детального аналізу. Проводиться всебічний статистичний аналіз динаміки структури депозитних ресурсів банків України за період з 2007 до 2017 років. Були виявлені основні тенденції у динаміці та структурі депозитного портфеля банківського сектору. Найбільшу увагу приділено аналізу залежності депозитних ресурсів банків від доходів населення із застосуванням статистичних методів. Виявлено тенденцію зниження темпів приросту депозитів домашніх господарств у порівнянні з темпами приросту доходів населення. У ході дослідження було побудовано регресійну залежність між депозитами домашніх господарств і доходів населення України. Для порівняльного аналізу та більш детального обґрунтування результатів дослідження були розглянуті відповідні показники Росії та також побудована регресійна залежність депозитів від доходів населення Росії. Порівняння побудованих моделей свідчить, що зміни у доходах населення Росії призведуть до більшої зміни в депозитах домогосподарств Росії, ніж аналогічні зміни у доходах населення України на депозити домогосподарств України. Висока якість побудованих моделей свідчить про те, що вони можуть бути використані для прогнозування значень, а також як підґрунтя для подальшого дослідження заходів щодо залучення депозитних ресурсів банків.