БАНКІВСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ: НЕГАТИВНІ ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ І ЗЛОЧИННИЙ ВПЛИВ - Shepitko, V. Yu.; Shepitko, M. V.; Shchur, B. V.; Voloshyna, M. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розвиток фінансово-кредитної системи України проходить під тиском глобальних економічних процесів. До цих процесів можна віднести поступову зміну ключових гравців у цій сфері та прояв агресії з метою здійснення впливу на ухвалення їхніх рішень. Україна перебуває під впливом військових дій та економічних, політичних та правових перетворень. Це стосується й банківського сектору, який знаходиться під впливом реформ і суттєвої державної регуляції. Крім цього, слід вказати, що воєнні та агресивні дії в Україні призвели до використання банківської сфери в Україні для фінансування тероризму, відмивання «брудних» коштів, отриманих злочинним шляхом, здійснення інших негативних впливів. Фактично ці процеси, помножені на названі воєнні, економічні, політичні та правові події, призвели до зменшення кількості банків і недовіри до банківських установ. Сучасні виклики і злочинний вплив на банківську діяльність в Україні потребують здійснення попередження і припинення злочинної діяльності у сфері надання банківських (фінансових) послуг. Однак такого результату неможливо досягти застосуванням тільки заходів кримінально-правового характеру. Міжнародний досвід показує, що для цього потрібен комплексний підхід, що полягає в регулюванні економічних відносин, реалізації узгоджених заходів контролю, використання адміністративної та цивільної відповідальності.