СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Artemenko, O.; Potapenko, L.; Braichenko, S.; Varunts, L.; Hmyria, Viktoriia (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Сучасне сільське господарство розвивається в напрямі підвищення ефективності виробництва аграрної продукції. Для цього необхідне стійке поєднання фінансово-економічних, правових та організаційних чинників з обов’язковим упровадженням інноваційної складової. Наукові дослідження спирається на чинну інформаційну і наукову базу, що містить методику оцінювання ефективності залучення коштів, використання якої дозволяє систематизувати низку явищ у процесі розвитку сільського господарства, уніфікувати процедуру визначення номінальних обсягів та ефективності державної допомоги за прямими методами. Досліджуються окремі проблемні правові питання правового регулювання фінансових відносин за участі сільськогосподарських підприємств; визначено й обґрунтовано необхідність виділення коштів фінансової підтримки сільськогосподарських підприємств, забезпечення адміністративного сприяння і контролю за цільовим використанням наданих коштів. Виявлено основні статті підтримки сільськогосподарських підприємств в Україні та визначено головних генераторів фінансування таких підприємств із позиції фінансово-кредитних установ. Проаналізовано концептуальні моделі державної підтримки розвитку сільських територій у Канаді, Австралії, Італії та Сполучених Штатах Америки. Виокремлено основні причини незадовільного стану розвитку сільськогосподарських підприємств, зокрема економічні, соціальні, інфраструктурні, управлінські, та розкрито проблеми, що стримують розвиток аграрного сектору в цілому. Визначено необхідні умови розвитку сільськогосподарських підприємств в Україні. На основі аналізу світового досвіду політики сільського розвитку сформовано перелік напрямів підтримки підприємств аграрного сектору, потрібних для активізації розвитку сільських територій в Україні. Актуальність і необхідність активізації й гармонізації у якісно нових методологічних вимірах фінансування сільськогосподарських підприємств різних форм власності окреслили мету наукового пошуку, його контур, завдання та архітектоніку.