ВПЛИВ БЮДЖЕТНИХ ІНСТРУМЕНТІВ НА ПОКАЗНИКИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Zatonatska, T. H.; Bazhenova, O. V.; Lavrentiev, M. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Однією із сучасних проблем застосування бюджетних інструментів підтримки та стимулювання регіонального розвитку є їхня низька ефективність, що зумовлює потребу в удосконаленні наявних і запровадженні інших, більш раціональних. Метою статті є визначення за допомогою економіко-математичного моделювання впливу нині застосованих бюджетних інструментів на показники регіонального розвитку для визначення їхньої ефективності та надання рекомендацій щодо запровадження більш ефективних інструментів підтримки і стимулювання регіонального розвитку. Визначено вплив бюджетних інструментів на такі показники регіонального розвитку, як капітальні інвестиції за рахунок власних коштів підприємств та організацій, безробітне населення, обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг), обсяг виконаних будівельних робіт. Результати моделювання продемонстрували, що основний вплив на досліджувані показники регіонального розвитку справляють саме капітальні інвестиції за рахунок коштів державного бюджету, зокрема на збільшення обсягу будівельних робіт, обсягу реалізованої промислової продукції та обсягу капітальних інвестицій за рахунок власних коштів підприємств та організацій, що пов’язано з напрямом спрямування таких державних інвестицій, а саме інфраструктурні проекти. Натомість капітальні інвестиції за рахунок коштів місцевих бюджетів мають лише незначний вплив на зростання обсягу капітальних інвестицій за рахунок власних коштів підприємств та організацій. Доведено незначний вплив досліджуваних бюджетних інструментів на показники регіонального розвитку, що вказує на їхню низьку ефективність і говорять про необхідність вдосконалення бюджетних інструментів підтримки регіонального розвитку та концентрації уваги на інструментах бюджетного стимулювання ефективного використання внутрішнього ресурсу регіонів (використання громадами грандів і залучення інвестицій до розвитку території). Надано рекомендації щодо підвищення ефективності застосування такого бюджетного інструменту, як державний фонд регіонального розвитку.