ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА: НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Iershova, N. Yu.; Tkachenko, M. O.; Garkusha, V. O.; Miroshnyk, O. Yu.; Novak-Kalyayeva, L. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Кількість прибуткових підприємств, величина їхнього фінансового результату до оподаткування, показники рентабельності господарської діяльності є одними з критеріїв забезпечення економічної безпеки підприємств. Виявлено, що основними причинами економічної небезпеки підприємств є: нестабільна економічна і політична ситуація в державі, що змушує функціонувати підприємств в умовах високого ступеня ризику і невизначеності. Це потребує формування та реалізації адекватної економічної політики, економічної поведінки в ринковому середовищі, поєднання принципів раціональності і доцільного ризику в господарській діяльності підприємств; наявність певних інтересів у суб’єктів ринку, їхнього прагнення до збільшення прибутків загострюють конкурентну боротьбу, що безпосередньо впливає на рівень їхньої економічної безпеки; обмеженість фінансових ресурсів підприємства потребує від розробки ефективних технологій виробництва застосування економічних інструментів для підтримання на потрібному рівні ліквідності та рентабельності, якісного використання власних ресурсів. Дістали подальшого розвитку науково-практичні аспекти обліково-аналітичного забезпечення економічної безпеки підприємства. Установлено, що сутність економічної безпеки підприємства полягає в захисті або збереженні стану організації господарської діяльності для забезпечення реалізації власних інтересів, оптимального використання ресурсів, збереження та поліпшення показників рентабельності та ліквідності. Обґрунтовано, що економічну безпеку підприємства можна охарактеризувати у двох аспектах: захист і стан, які охоплюють три аспекти: інтереси, ресурси, фінансовий стан. Установлено, що на результативність ухвалених управлінських рішень із забезпечення економічної безпеки та реалізації відповідної стратегії впливає якість інформаційного ресурсу шляхом створення і використання власного і зовнішнього інформаційного поля підприємства. Визначено, що особливого значення для підвищення якості обліково-аналітичного забезпечення має інформація, що міститься у фінансовій звітності. Забезпечення економічної безпеки підприємства неминуче пов’язане з невизначеністю оцінок майбутніх подій фінансового характеру. Ця невизначеність практично долається своєчасним виявленням та обліком ризик-факторів до умов формування майбутніх фінансових подій.