ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ НА ОСНОВІ АКТИВІЗАЦІЇ ІПОТЕЧНИХ ВІДНОСИН - Krynytska, O. O.; Nikoliuk, O. V.; Plotnytska, S. I.; Levchyk, Yu. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Доводено доцільність інвестиційного забезпечення розвитку дієвого ринку землі в Україні на основі необхідності активізації іпотечних відносин. Адже розвиток вітчизняної економіки, підвищення конкурентоспроможності українських агропромислових підприємств і виробленої ними продукції з метою подолання економічного відставання від розвинених країн Заходу й інтеграції на рівних у світове співтовариство неможливі без здійснення інвестицій, перш за все у виробничу сферу агропромислового комплексу, яке безпосередньо пов’язане з розвитком ринку землі. Багатофункціональне спрямування земельно-ресурсного потенціалу країни і неоднозначність поглядів щодо можливості його залучення до господарського обороту (як об’єкта купівлі-продажу) значно уповільнили цей процес. Вагомого значення за таких умов набуває активізація іпотечних відносин та інвестицій, що дозволить забезпечити формування дієвого ринку земельної власності й землекористування для розв’язання проблем сучасної земельної політики, що має бути спрямована на забезпечення економічного зростання держави. Розглянуто визначальний характер інвестиційних процесів в агропромисловому виробництві для підвищення конкурентоспроможності його продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому продовольчих ринках, що потребує оновлення і розвитку матеріально-ресурсних засобів та раціонального використання й охорони земель в Україні. А для забезпечення аграрного виробництва — це передусім пошук нових джерел фінансування та кредитування. Зазначено, що зарубіжний досвід існування іпотечних відносин визнається для впровадження щодо створення ефективного функціонування іпотеки землі в українській економіці. У розвинених країнах світу земля є заставою під довгострокові, дешеві кредити для сільськогосподарських підприємств. В Україні такого досвіду майже немає. Узагальнення практики землекористування і землеволодіння, що сформувались до теперішнього часу на теренах ЄС, показує, що розвиток земельно-майнових відносин багато в чому обумовлений своєчасним завершенням дієвої інституціональної бази, зокрема законів, що регулюють процеси іпотеки й застави земель сільськогосподарського призначення. Розкрито наявні можливості залучення інвестицій і розроблення адекватних механізмів кредитування під заставу землі, що передбачає організацію спеціалізованих фінансових установ — земельних (іпотечних) банків. Обґрунтовано, що запровадження іпотеки сільськогосподарських земель у майбутньому має вагомі переваги для господарювання в аграрному секторі.