ЛОГІКА ВПЛИВУ НЕМОНЕТАРНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИГНАЛІВ США НА НАДЛИШКОВУ ДОХІДНІСТЬ РИНКУ АКЦІЙ УКРАЇНИ - Pavlova, T. S.; Zarutska, E. P.; Levkovich, O. V.; Khmarskyi, V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Проведено дослідження щодо оцінювання змін надлишкової доходності українського ринку акцій (на прикладі репрезентативного фондового індексу PFTS) на інформаційний зміст таких основних немонетарних сигналів США, як «Consumer Price Index», «Personal Spending», «Unemployment Rate», «Gross Domestic Product», «Industrial Production», «Consumer Confidence» та «Housing Starts» на основі щоденних даних за 2000—2017 рр. (кількість спостережень — 4 436). Використано інструментарій векторного авторегресійного моделювання для визначення джерел реакції українського фондового індексу PFTS на немонетарні інформаційні сигнали США, що ґрунтується на декомпозиції змін надлишкової дохідності ринку акцій через канали економічної трансмісії («очікувані майбутні дивіденди», «реальна відсоткова ставка» і «премія за ризик») та враховує неочікувані значення інформаційного контексту відібраних немонетарних сигналів. Цільові часові ряди є стаціонарними відповідно до критеріїв KPSS та ADF. Отримані результати свідчать, що чотири із шести відібраних немонетарних інформаційних сигналів США не мають суттєвого впливу на реакцію ендогенних змінних економетричної моделі. Установлено наявність значного прямого впливу немонетарних інформаційних сигналів США «Personal Spending» і «Consumer Confidence» на реакцію надлишкової дохідності українського фондового індексу PFTS. Обґрунтовано, що фактичний і прогнозний стани національної економіки США розглядається учасниками локальних ринків акцій, зокрема України, як одне з найважливіших джерел макроекономічної інформації при ухваленні стратегічних і тактичних інвестиційних рішень. Таким чином, зростання значення компоненти «несподіванки» за такими немонетарними інформаційними сигналами США розглядається інвесторами як «позитивна» новина для вітчизняного ринку акцій, яка збільшує надлишкову дохідність фондового індексу PFTS.