ПРАКСЕОЛОГІЧНА ГРАМАТИКА ДІЙ У РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ЗАПИТІВ - Lyubenko, A. M.; Kundrya-Vysotska, O. P.; Rudnytska, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовано доречність використання праксеологічного підходу до вивчення умов розвитку сучасної обліково-аналітичної системи як методологічного інструменту, що дозволяє з’ясувати аналітику ефективності її функціонування у контексті інтеграційних орієнтирів розвитку сучасного бізнесу, розширення інформаційних запитів, багаторівневість інтеграції елементів обліково-аналітичної системи у контексті обґрунтування «граматики дій» у розвитку сучасної обліково-аналітичної системи з метою удосконалення її методології, визначення слабких ланок, оновлення методичного наповнення, перерозподілу функцій між відповідальними виконавцями тощо. Проаналізовано підходи до розуміння і визначення сутності обліково-аналітичної системи. Виокремлено інтегрований шлях, що передбачає як сам інформаційний продукт, що утворюється в результаті функціонування відповідних інформаційних підсистем, так і процес функціонування таких підсистем, що дозволяє акцентувати увагу не лише на кінцевому інформаційному продукті, а й на усьому процесі його створення, а також суттєво розширює предметну область обліково-аналітичних досліджень і дозволяє сформувати комплекс заходів з удосконалення обліково-аналітичної системи, що суттєво розширює предметну область обліково-аналітичних досліджень та дозволяє сформувати комплекс заходів з удосконалення обліково-аналітичної системи «у просторі і часі». «У просторі» — за ключовими ланками інформаційної системи (бухгалтерський облік, аналіз, контроль, менеджмент тощо) і «у часі» — поточний період, перспектива. Зокрема, проаналізовано наявність проблем розвитку соціо-еколого-економічних відносин у суспільстві, необхідність удосконалення трансляційних можливостей облікового процесу відповідно до сучасних інформаційних потреб, зумовлюють потребу виокреслення методологічної послідовності реформування обліково-аналітичної системи та її ефективної апробації. У зв’язку з цим доведено необхідність у зосередженні уваги на сучасних вимогах до бухгалтерської професії, що зумовлені новими стандартами у веденні сучасного бізнесу. Обґрунтовано визначальну роль професійних якостей фахівця з обліку відповідно до Кодексу етики бухгалтерів, розробленого Міжнародною федерацією бухгалтерів, з метою ефективного розвитку сучасної обліково-аналітичної системи у сфері сталого розвитку, застосування в автоматизації обліку хмарних технологій, «віртуальної» бухгалтерії.