ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ - Maslov, Y. K.; Semenova, V. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Сучасним трендом розвитку ефективних економічних систем є активна комерціалізація інтелектуальних результатів і забезпечення трансферу технологій. Метою дослідження є аналіз формування і використання людського капіталу як найважливішої складової інтелектуального капіталу підприємств, визначення основних джерел і напрямів забезпечення фінансування процесів формування інтелектуального капіталу та трансферу технологій на вітчизняних промислових підприємствах. Проведений аналіз дозволяє зробити такі висновки: спостерігається тенденція до зменшення загальної кількості працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок; суттєво знизилась кількість фахівців, що мають науковий ступінь і брали участь у наукових дослідженнях та розробках; спостерігається скорочення кількості винаходів і корисних моделей у вітчизняній промисловості; відбувається зниження інноваційної активності вітчизняних підприємств, що перешкоджає процесам комерціалізації інноваційних розробок і трансферу технологій. Визначено, що одним із найвпливовіших чинників є обмеженість джерел фінансування інноваційної діяльності та значні витрати на створення об’єктів інтелектуальної власності як результату інноваційних процесів і проблеми комерціалізації інтелектуальних розробок. Дослідження структури джерел фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств свідчить про те, що протягом тривалого періоду власні кошти промислових підприємств є фактично єдиним джерелом фінансування інноваційної діяльності та формування інтелектуального капіталу. Для посилення ефективності фінансового забезпечення процесів формування і розвитку інтелектуального капіталу та забезпечення комерціалізації інтелектуальних результатів і трансферу технологій на рівні підприємства потрібно: дослідити усі можливі джерела надходження фінансових коштів та обсяги фінансування; визначити пріоритетні напрями інноваційної діяльності з перспективою створення об’єктів інтелектуальної власності і подальшої їх комерціалізації; розрахувати обсяги фінансування пріоритетних інноваційних проектів з урахуванням усіх видів потрібних ресурсів.