ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ АНАЛІЗУ ВИГІД І ВИТРАТ ДЛЯ УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ ЩОДО РОЗВИТКУ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН ПІДПРИЄМСТВА З ГРУПАМИ ЕКОНОМІЧНОГО ВПЛИВУ (СТЕЙКХОЛДЕРАМИ) - Partyn, H. O.; Zahorodniy, A. H. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовано доцільність застосування методу аналізу вигід і витрат для оцінювання ефективності розвитку фінансових відносин підприємства з групами економічного впливу (стейкхолдерами). Цей метод є методом управління управлінських рішень, що його використовують за умови складних альтернатив діяльності або коли інформація щодо середовища функціонування суб’єкта господарювання є не зовсім визначеною. Метод ґрунтується на концепції раціонального вибору, згідно з якою індивіди обирають альтернативу, що передбачає перевищення обсягів вигід над обсягами витрат. Виокремлено основні етапи здійснення такого аналізу у процесі реалізації заходів (проектів) співпраці підприємства зі стейкхолдерами. Такими етапами є: формування мети і завдань аналізу вигід і витрат для оцінювання взаємовідносин підприємства зі стейкхолдерами; визначення можливих варіантів розв’язання проблеми, узгодження їх за часом, обсягами і компонентами; установлення складу чинників, зміну яких варто враховувати у процесі аналізу; визначення обсягів вигід і витрат та їх зведення до зіставимих вимірників; обчислення сумарного детермінового значення поточної вартості чистої вигоди від реалізації заходів розвитку взаємовідносин зі стейкхолдерами та аналіз її чутливості до вимог окремих чинників; аналіз ризиків реалізації заходів; ухвалення остаточного рішення щодо реалізації заходів чи проектів за період інвестиційного горизонту. Такий аналіз вимагає ретельного вибору чинників (параметрів) оцінювання змін у діяльності підприємства від його співпраці зі стейкхолдерами, побудови моделі приріст них ефектів вигід і витрат у часі та обчислення обсягів поточної вартості чистої вигоди підприємства. Запропоновано метод розрахунку прирістних ефектів щодо зміни обсягів вигід і витрат, зумовлених зміною параметрів діяльності підприємства, і визначення суми поточної вартості чистої вигоди підприємства від реалізації заходів, спрямованих на поліпшення взаємовідносин із певною групою стейкхолдерів з урахуванням альтернативних варіантів вкладення обмежених фінансових ресурсів. Акцентовано увагу на необхідності оцінювання імовірностей відхилення значень аналізованих параметрів від базового рівня у процесі визначення ризиків проектів розвитку взаємовідносин підприємства зі стейкхолдерами.