ОЦІНКА РІВНЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Savytskyi, E. E. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто структуру інноваційного потенціалу підприємства, до якої входять кадрова, фінансова, матеріально-технічна та виробнича складові. Представлено алгоритм оцінки інноваційного потенціалу підприємства, який складається з визначення переліку показників та їхніх граничних характеристик, оцінки фактичного стану інноваційного потенціалу і визначення можливих напрямів його посилення. Запропоновано показники по кожній зі складових інноваційного потенціалу і надано методику їх обчислення. Розрахунок комплексного показника здійснено з урахуванням коефіцієнтів значущості впливу складових інноваційного потенціалу і відносних показників, що характеризують кожну складову. Відносні показники запропоновано розраховувати на основі коефіцієнтів значущості впливу показника на відповідну складову потенціалу та індексів, які враховують фактичне і нормативне значення показника. Залежно від розрахованого значення комплексного показника виділено високий, середній і низький рівні інноваційного потенціалу підприємства. Запропоновано шкалу оцінки рівня інноваційного потенціалу. Розроблена система показників дозволяє провести повну і комплексну оцінку потенційного рівня інноваційного потенціалу. Розрахований рівень інноваційного потенціалу підприємства дозволяє керівникам ухвалювати рішення стосовно вибору кращої стратегії інноваційного розвитку.