ПЛАТІЖНІ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В КООРДИНАТАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТКУ СВІТОВИХ І ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ - Sytnyk, I. P.; Pugachov, M. I.; Boiko, S. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Для банківської системи України європейський досвід у сфері платіжних систем є дуже важливим, оскільки на сьогодні поняття кордонів є досить умовним, коли йдеться про платіжні послуги. Світ змінюється внаслідок технологічних інновацій, які мають своє відображення й у потребах клієнтів, і на самих платіжних системах. Національні банки країн намагаються тісно співпрацювати між собою на ринку платіжних послуг. При цьому така співпраця відбувається не лише на технічному рівні переказу коштів, а й на рекомендаційному і законодавчому, що є дуже важливим для безперебійної і надійної роботи платіжних систем як міжнародного значення, так і внутрішньодержавного. На сьогодні Національний банк України у своїй наглядовій і регулятивній функції стосовно платіжних систем орієнтований на використання у своїй нормотворчій діяльності рекомендацій, документів Банку міжнародних розрахунків, а також Європейського центрального банку. Такий підхід регулятора, безумовно, є позитивним фактором на шляху України досягнення амбіційної мети щодо вступу в Європейський Союз. Розглянуто і досліджено вплив глобалізаційно-інтеграційних процесів на розвиток платіжних систем України і Європейського Союзу. Розглянуто роботу загальноєвропейської платіжної телекомунікаційної автоматизованої системи переказів TARGET, а також проведено аналіз її функціонування від початку заснування і до сьогодні. Охарактеризовано платіжні системи провідних європейських країн. Описано перспективи співпраці Національного банку України з найбільшими європейськими платіжними системами в рамках підписаної Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною.