ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНИЙ РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ В АГРА-РНОМУ СЕКТОРІ - Plotnytska, S. I.; Arutiunian, R. R.,; Berezhna, Yu. H.,; Bogomolova, K. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах занепаду економіки країни, аграрний сектор виступає рушійною силою процесів економічної стабілізації. В аграрному секторі створюється 17% усього ВВП країни, експортується аграрної продукції на суму 17,9 млрд дол., що становить 33,6% усією валютних надходжень у країну, при цьому рівень державної підтримки є доволі низьким й становить усього 1% ВВП. Зростання тарифів на основні енергоносії призводить до постійного зростання матеріальних витрат на продукцію рослинництва й тваринництва. Середньорічне зростання матеріальних витрат за 2014-2016 рр. становило на пально-мастильні матеріали 7,8%, на електроенергію 15,2%, паливо та енергію 6,4%. Таким чином, аграрії повинні отримувати рівень рентабельності не нижче 25,4%, за фактичними ж даними отримали збиток у розмірі 1,2 млрд. грн. За таких умов потрібно мобілізовувати власні фінанси з метою формування сировинної бази та впровадження альтернативних джерел енергії у сільському господарстві. У сільському господарстві зосереджено 215904,6 тис гол худоби та птиці, з яких тільки 54% в аграрних підприємствах. Теоретичний потенціал виходу біогазу з відходів тваринництва, за нашими підрахунками, становив у 2016 р. 1,75 млрд м3, потенціал ж доступний до використання в енергетичних цілях дорівнює 0,76 млн т н.е. При чому згідно приведених даних фахівців можливий енергетичний потенціал біогазу зросте до 2,38 млн т н.е. у 2050 р. Згідно проведених досліджень встановлено, що використання біогазу має наступні переваги перед традиційними видами палива, а саме: використання біогазу є привабливим або через меншу вартість, або через економічні стимули; якщо аграрії не можуть отримати дозвіл (ліцензію) на постачання електроенергії виробленого з біогазу у загальну електромережу за «зеленим тарифом», вона використовує його на власні господарські цілі; будівництво нових біогазових та біометанових заводів отримує інвестиційні гранти від 20 до 30% загальної вартості інвестицій; біогаз за хімічним складом аналогічний складу природного газу, що дає можливість збувати його у газорозподільну мережу; збагачуючи його до біометану та використовуючи як газоподібне паливо; використовувати відходи, отримувані у результаті отримання біогазу, у якості збагачених органічних добрив для потреб рослинництва; використання тваринницьких відходів для виробництва біогазу знижує навантаження на екологію та витрати на утилізацію таких відходів.