ЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ ПУЛІВ ДЛЯ ФІНАНСУВАННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Khmelyarchuk, M.; Imoh, Sunday (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячена дослідженню ефективності механізму пул фінансування як наукової концепції та практичного підходу фінансового забезпечення цілей сталого розвитку на міжнародному і національному рівнях. Суть концепції полягає в об’єднанні фінансових ресурсів різних економічних агентів з метою збільшення фінансової спроможності та мінімізації ризиків при фінансуванні цілей сталого розвитку. Згідно з дослідженнями авторів, цей підхід особливо актуальний для країн із перехідною економікою або країн, що розвиваються, де більшість цілей сталого розвитку є невирішеними і потребують значних ресурсів для їх фінансування. Інституційний та економічний механізми реалізації такого підходу полягають у створенні національних пул фондів для фінансування програм сталого розвитку. Передумовою створення таких фондів є розроблення національної стратегії фінансування програм сталого розвитку відповідно до соціально-економічних реалій і можливостей залучення різних економічних суб’єктів для спільного фінансування програм, спрямованих на забезпечення безпечного майбутнього для наступних поколінь. Важливими передумовами для створення пул фондів для сталого розвитку є такі: визначення джерел формування та концентрації фінансових ресурсів; вибір ефективних і адекватних фінансових інструментів; проведення контролю за цільовим використанням коштів та визначення соціально-економічного ефекту від фінансування проектів і програм сталого розвитку. Такий підхід сприятиме концентрації та уніфікації джерел і механізмів фінансування програм сталого розвитку на національному рівні, а також моніторингу використання коштів за їхнім призначенням.