ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ІННОВАЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ АНТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Cherba, V. M.; Khomutenko, O. V.; Diegtiar, O. A.; Palant, O. Y. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах трансформаційних процесів національної економіки особливе місце в питаннях забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства посідають проблеми забезпечення інноваційної активності. Фінансово-економічні інновації є ефективним інструментом управління соціально-економічними процесами в умовах кризових явищ економічних систем. Присвячено актуальній проблемі пошуку шляхів забезпечення інноваційної активності при формуванні механізмів антикризового фінансового управління суб’єктами господарської діяльності. Мета статті — вдосконалення економічного механізму антикризового управління, зокрема діагностики неплатоспроможності підприємств, що має профілактичний характер, реалізація яких забезпечує платоспроможність вітчизняних суб’єктів господарювання. Проведено ретроспективний аналіз проявів неплатоспроможності металургійних підприємств на основі аналізу теоретико-методичних підходів зарубіжних і вітчизняних науковців до питань інноваційної активності в умовах кризових явищ національних економік та аналіз їхнього впливу на фінансово-економічні показники діяльності суб’єктів господарювання. Визначено можливість упровадження фінансово-економічних інновацій для вдосконалення механізму антикризового фінансового управління на підприємстві шляхом використання запропонованого методичного підходу до визначення порогових значень структурних показників балансу та звіту про фінансові результати, дотримання яких забезпечить платоспроможність металургійних підприємств. Упровадження розробленого методичного підходу до визначення порогових значень структурних показників балансу та звіту про фінансові результати підприємств, що є елементом фінансово-економічних інновацій, дозволяє підвищити ефективність антикризового фінансового менеджменту, забезпечити фінансову стійкість, ліквідність, ефективність діяльності суб’єктів господарювання та можливості їхнього економічного розвитку. Перспективами подальших досліджень у цій сфері є вдосконалення антикризового фінансового менеджменту на підприємствах на основі розроблення прогнозних сценаріїв розвитку промислових підприємств.