ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Chorna, M. V.; Shumilo, O. S.; Smolnyakova, N. N. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Запропоновано авторський підхід до проведення оцінювання чинників зовнішнього середовища економічної безпеки підприємства роздрібної торгівлі, який базується на обґрунтованій сукупності принципів — системності, структурованості, ієрархічності, адекватності і передбачає такі етапи: 1) структурування зовнішнього середовища економічної безпеки підприємства роздрібної торгівлі; 2) виокремлення груп чинників зовнішнього середовища відносно його складових; 3) обґрунтування індикаторів за кожною групою чинників; 4) визначення впливу виокремлених чинників за методикою факторного аналізу; 5) інтерпретація результатів дослідження. У результаті структурування зовнішнього середовища економічної безпеки підприємства роздрібної торгівлі обґрунтовано складові зовнішнього середовища: економічна, соціальна, ринкова, політико-правова та інформаційна. У межах зазначених складових виокремлено чинники впливу і визначено відповідні індикатори, що дозволяють виявити взаємозв’язок між ними і конкретизувати їхній вплив на рівень економічної безпеки торговельного підприємства. Індикатором економічної безпеки підприємства роздрібної торгівлі обрано основний результативний показник діяльності торговельного підприємства, що характеризує ефективність функціонування і розвитку підприємства — роздрібний товарооборот. Із використанням факторного аналізу визначено латентні фактори впливу на економічну безпеку підприємства за кожною складовою, які дозволять встановити першопричини зміни чинників і забезпечують тісні взаємозв’язки між ними, і побудовано їхні моделі. Дослідження внутрішніх взаємозв’язків безпосередньо між складовими чинників зовнішнього середовища економічної безпеки підприємства проведено на основі методу багатовимірного статистичного аналізу — канонічного аналізу. Дослідження залежності роздрібного товарообороту України від чинників кожної складової зовнішнього середовища виконано на основі побудови багатофакторних регресійних моделей. Проаналізовано найбільш впливові чинники зовнішнього середовища економічної безпеки підприємства і встановлено ступінь впливу кожного з них на результативний показник.