БЛОКЧЕЙН ЯК КАТАЛІЗАТОР ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У СТРАХУВАННІ - Shevchuk, O. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
На сьогодні у страховому секторі технологія блокчейн перебуває на етапі інноваційної активації, а спектр можливих додатків і можливостей її застосування ще не вивчений. Метою статті є переосмислення традиційних страхових бізнес-процесів у контексті інноваційних технологій та аналіз перспектив їх трансформації. Дослідження присвячено саме страховому сектору, оскільки серед 80 нових, але реальних можливостей використання технології блокчейн, майже чверть — у страхуванні. Блокчейн у поєднанні зі смартконтрактами може позитивно трансформувати усі внутрішні процеси страховиків (від залучення клієнтів, андерайтингу до запобігання шахрайству) і навіть дозволити компаніям виходити на нові ринки з новими продуктами, дає можливості вирішувати проблеми, пов’язані з надмірною централізацією, непрозорістю та відмиванням грошей у страховій сфері. Однак ці можливості в основному визначатимуться тим, чи буде ринок використовувати технологію, чи ні. Окреслено можливості та потенціал застосування технології блокчейн у страховому секторі фінансового ринку, виділено сильні та слабкі сторони технології, виявлено ключові переваги, які дає блокчейн для кожного з основних (операційних) бізнес-процесів страховика: створення і продаж страхового продукту, введення даних про клієнта/оцінка ідентичності, оцінка ризиків/обчислення премій, обслуговування клієнтів, урегулювання збитків, управління активами. Зроблено висновок, що на сьогодні українським страховим компаніям важливо шляхом створення прототипних рішень поступово набувати необхідних компетенцій та оцінювати, як блокчейн буде впливати на наявну страхову бізнес-модель і наскільки ця технологія буде прийнята персоналом і клієнтами. Страховики можуть почати діяти, фокусуючи увагу на трьох напрямах: інноваційний ландшафт, власні пріоритетні напрями діяльності та можливі операційні моделі.